Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan. Insuline is het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Bij diabetes type 2 werkt de insuline niet meer goed waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd wordt dit steeds minder.

Oorzaken van diabetes type 2
De kans op diabetes type 2 is groter bij:

weinig lichaamsbeweging
overgewicht
ongezond eten
roken
ouder worden
erfelijkheid
Bij een deel van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken nog onduidelijk. Daarom steunt het Diabetes Fonds veel onderzoek zodat we diabetes type 2 beter begrijpen.

Risico diabetes type 2
Wil je weten of jij risico loopt op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen. Je krijgt direct de uitslag en een advies. Doe de Diabetes Risicotest.

Symptomen van diabetes type 2
Vaak lopen mensen jarenlang ongemerkt rond met diabetes type 2. Want de klachten zijn niet altijd even duidelijk. > Hoe herken je diabetes?

Diagnose van diabetes type 2
Ga naar de huisarts als je denkt dat je diabetes type 2 hebt. De huisarts kan dit met een bloedsuikertest bepalen. Om met zekerheid de diagnose te kunnen stellen, moet de bloedsuiker nuchter gemeten worden. Dat betekent dat je ‘s ochtends al 8 uur niets hebt gegeten of gedronken, behalve water. Is de nuchtere bloedsuiker waarde hoger dan 6,9 mmol/l? Dan heb je diabetes.

Lees meer over de uitslag van de bloedsuikertest

Behandeling van diabetes type 2
Een gezonde leefstijl is vaak de beste manier om diabetes type 2 te behandelen. Denk aan gezond eten, meer bewegen, voldoende ontspannen en goed slapen. Als dat onvoldoende werkt, kan er ook aanvullend medicatie worden gebruikt voor de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Het inspuiten van insuline in het lichaam is ook een mogelijkheid.

Lees meer over de behandeling of begeleiding bij diabetes type 2 en de leefstijlinterventies, programma’s waarin je leert om gezonder te leven en dit vol te houden.